زهرا رسولی: خرید تضمینی گندم در کشور از 25 اسفندماه در ابتدا به قیمت یک هزار و 600 تومان و سپس به قیمت یک هزار و 700 تومان ادامه پیدا کرد.
تاکنون خرید گندم در چند استان جنوبی کشور آغاز شده است و طبق آمارها فقط از استان سیستان و بلوچستان بیش از 600 هزار تن گندم خریداری شده است.
در استان زنجان نیز خرید گندم از اواخر خرداد و یا اوایل تیرماه آغاز خواهد شد.
طبق پیشبینی جهاد کشاورزی امسال بیش از400 هزار تن گندم در استان زنجان برداشت خواهد شد که در حدود نصف این میزان گندم از شهرستان خدابنده برداشت میشود.
بنا بر اعلام شرکت غله استان خرید گندم امسال در زنجان نیز تابع وضعیت کشوری به نرخ یک هزار و 700 تومان انجام خواهد شد.
اعلام همین قیمت یک هزار و 700 تومانی که به گفته کشاورزان برای آنها با توجه به زحمات کشیده شده به صرفه نیست، موجب شده است که دلالان از داخل و یا حتی خارج از کشور به فکر افتاده و از همین حالا که حتی برداشت آغاز نشده، نسبت به پیش خرید گندم اقدام کنند.
ورود دلالان به بازار گندم، اما در شهرستان خدابنده که قطب تولید گندم در استان و حتی کشور است، شدت بیشتری دارد و طبق اظهارات گندمکاران، دلالان گندم را به قیمت 2 هزار و 400 تومان پیش خرید میکنند.
نحوه خرید نیز همچون سایر معاملات پیشفروش و یا پیش خرید به این شکل است که دلال، بخشی از کل مبلغ معامله را بر اساس محصول برداشتی به گندمکار پرداخت و پس از تحویل محصول، باقی مبلغ را پرداخت میکند.
*پیشنهاد 3 هزار تومانی واسطهها وسوسهانگیز است
گندمکاران میگویند: امسال قیمت خرید گندم افزایش چندانی نداشته و کفاف زحمات و هزینههایی که برای کاشت گندم کردهاند را نمیدهد، از این رو تمایلی ندارند که محصول را به دولت تحویل دهند.
آنها همچنین نارضایتی از تاخیر در پرداخت وجوه گندمهای فروخته شده را یکی دیگر از دلایل جولان دلالان در بازار این محصول عنوان میکنند.
یکی از گندمکاران ادعا میکند، هر روز چند نفر دلال به مزارع مختلف مراجعه کرده و با آمارگیری کامل از مزارع گندم و میزان برداشت محصول، نسبت به پیش خرید آن اقدام میکند.
وی با اشاره به اینکه قیمت پیشنهادی دلالان بین 2 هزار و 400 تومان تا 3 هزار تومان متفاوت است، گفت: با توجه به اینکه قیمت اعلامی دولت تنها یک هزار و 700 تومان است از همین رو بنا به مشکلات مالی که گندمکاران با آن درگیرند، مجبور به پیش فروش گندم با قیمتی بالاتر میشوند.
این گندمکار خدابندهای با اشاره به اینکه حضور دلالان و اقدام به پیش خرید گندم از همان اوایل فروردینماه آغاز شده است، گفت: اینکه چه تعداد از کشاورزان حاضر به پیش فروش گندم شوند را نمیدانم، اما آنچه مسلم است سیاستهای دولت در پرداخت مطالبات گندمکاران طی سالهای گذشته و همچنین عدم افزایش قیمت موجب شده است که گندمکاران به پیش فروش محصولات خود روی بیاورند.
وی با اشاره به اینکه اختلاف قیمت 100 یا 200 تومانی ارزش ریسک برای گندمکار را ندارد، گفت: وقتی قیمت 2 هزار و 400 تومانی یا 3 هزار تومانی برای گندمی مطرح میشود که دولت قرار است آن را به یک هزار و 700 تومان بخرد، قطعا هرکس دیگر هم جای گندمکار باشد، آن را به دلال میفروشد نه دولت.
* نرخ تضمینی محصولات کشاورزی افزایش پیدا کند
این اظهارات در حالی از سوی گندمکاران مطرح میشود که پیش از این نیز نماینده مردم ماهنشان، ایجرود و دهستانهای بوغداکندی و قلتوق در مجلس شورای اسلامی نیز در صحن علنی مجلس درباره قیمت پایین گندم هشدار داده بود.
مرتضی خاتمی در نشست علنی 27 فروردین مجلس شورای اسلامی گفت: تذکری دارم به دولت و وزیر جهاد کشاورزی درباره نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی به ویژه گندم با بهای قیمت تمام شده، همکاران استحضار دارند قیمت وسایل و تجهیزات کشاورزی به همراه کود، نهادهها و آفتکشها افزایش 200 تا 300 درصدی داشته است.
مرتضی خاتمی ادامه داد: امروز هزینه تولید افزایشی به مراتب بالاتر از تورم سالانه و نقطه به نقطه دارد، قیمتهای تضمینی اعلامی هر چند نسبت به سال 97 افزایش داشته است، اما قیمت یک هزار و 700 تومانی گندم حتی نقطه سر به سر واقعی تولید را پوشش نمیدهد، با تورم و گرانی موجود در تجهیزات کشاورزی و سبد هزینه، زندگی در روستاها سختتر شده است.
نماینده مردم ماهنشان، ایجرود و دهستانهای بوغداکندی و قلتوق در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد، اظهار داشت: با وضع موجود زندگی روستائیان با کسریهای شدیدی مواجه است، باید واقع بین بود و حقالزحمه واقعی کشاورزان را پرداخت.
خاتمی تصریح کرد: مسئله قابل توجه دیگر قیمت جهانی این محصولات است که قاچاق گندم و سایر محصولات کشاورزی را در پی خواهد داشت، همانطور که دام زنده قاچاق میشود، در آینده نزدیک افزایش قاچاق محصولات کشاورزی را شاهد خواهیم بود، پس از همین حالا فکر چاره باشید.
*پیشنهاد دلالان، کود در برابر گندم!
دبیر اجرایی بنیاد ملی گندمکاران ایران نیز در همین رابطه در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه یک سری از کارخانجاتی که گندمهای خود را بدون مجوز دولت داده بودند، چند مدت است که به استان زنجان آمده و اقدام به خرید گندم میکنند، گفت: قیمت خرید این کارخانجات هم 2 هزار و 300 تا 2 هزار و 500 تومان متغیر است، چون دولت برای آرد سایتی طراحی کرده است.
علی خانمحمدی با اشاره به اینکه این نوع خرید پیش خرید نیست، اضافه کرد: این کارخانجات در واقع گندم موجود در منطقه را که از سالهای قبل مانده را خرید میکنند.
دبیر اجرایی بنیاد ملی گندمکاران ایران افزود: البته بحث پیش خرید نیز مطرح است و بنده نیز چند روز قبل طی نامهای به دولت این هشدار را دادم که اگر وضعیت موجود اصلاح نشود، این اتفاق در همه استانها به وجود خواهد آمد و گندم از دسترس دولت خارج خواهد شد.
وی با بیان اینکه امروز نیز دلالانی هستند که به کشاورزان کود میدهند تا گندم آنها را بخرند، تصریح کرد: در واقع این امر یک نوع عوامفریبی است که باید تدبیری برای آن اندیشیده شود تا کشاورزان نهادهها را به قیمت چندین برابر، به بهای تعهد دادن گندم نخرند.
خانمحمدی با اشاره به اینکه امسال نیز یک سری شایعاتی ازسوی دلالان مطرح شده است که دولت پول گندمکاران را دیر پرداخت خواهد کرد، گفت: هرچند که امسال دولت طی 24 ساعت بهای گندم را میپردازد، اما کشاورزان هم برای پرداخت بدهی خود این موضوعات را باور کرده و گندم را پیش فروش میکنند.
دبیر اجرایی بنیاد ملی گندمکاران ایران با اشاره به اینکه تلاش ما رساندن بهای گندم به 2 هزار تومان است، افزود: امیدواریم کشاورزان هوشیار باشند و با دلالان معامله نکنند.
وی با بیان اینکه امروز برای مبارزه با آفت «سرک» مشکل تامین کود وجود دارد، تصریح کرد: این دلالان نیز با توزیع کود در بین کشاورزان ایجاد تعهد کرده و قصد خرید گندم کشاورزان را دارند که طبق شنیدههای بنده قیمت پیش خرید گندم از سوی دلالان 2 هزار و 300 تومان است.
خانمحمدی سطح زیر کشت گندم در استان زنجان را 80 هزار هکتار اعلام کرد و گفت: امسال با این وضعیتی که وجود دارد، 500 هزار تن گندم برداشت خواهیم کرد.
وی افزود: با وضعیت دمایی که استان دارد، شاید خرید گندم از اواخر خردادماه آغاز شود.
دبیر اجرایی بنیاد ملی گندمکاران ایران تصریح کرد: تاکنون یک میلیون نفر در سطح کشور در حوزه گندم ساماندهی شده است که امکان افزایش این تعداد هم وجود دارد/فارس