حسن روحانی رئیس جمهور صبح امروز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و در جلسه پاسخ به سؤال نمایندگان ضمن تبریک به مناسبت میلاد امام هادی (ع) و اعیاد سعید قربان و غدیر، اظهارداشت: امیدوارم سخنان من در چارچوب این آیه باشد که «یقولوا التی هی احسن» همه باید بهترین کلام، سخن و نیکوترین جملات را نسبت به هم بکار ببرند.
وی ادامه داد: امیدوارم توصیههایی که مقام معظم رهبری نسبت به همین جلسه به من فرمودند بتوانم نکات موردنظر ایشان را دقیقاً مراعات کنم.
این روز را روز مبارکی برای دموکراسی کشور و مردمسالاری دینی میبینم
رئیس جمهور بیان داشت: در آغاز این روز را من روز مبارکی برای دموکراسی کشور و مردمسالاری دینی میبینم. هیچ کس فکر نکند که پاسخگو بودن به عنوان یک نقطه ضعف است بلکه به عنوان بالاترین نقطه قوت مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران است که همه مسئولین پاسخگو باید باشند. هر کدام در چارچوب وظایف خود و در چارچوب قانون که برای همه مقرر کرده است.
روحانی خاطرنشان کرد: هیچ کس از مردم شریف ایران از دوستان ما در جهان و یا دشمنان ما فکر نکنند امروز آغاز شکافی بین دولت و مجلس است. کاملاً این تصور اشتباه است؛ مجلس و دولت هدف بسیار بزرگی را بر دوش دارند و این بار مسئولیت را با همکاری همدیگر باید به مقصد برسانند.
وی افزود: سؤال نمایندگان محترم القاعده آنچه من میفهم باید از دولت دوازدهم باشد نه یازدهم اما اشکال ندارد لحن سؤالات، سؤالات دولت یازدهم و دوازدهم است از نظر من هم ایرادی ندارد با اینکه دولت دوازدهم و یازدهم دو شخصیت حقوقی هستند.
روحانی ادامه داد: همواره در دولت یازدهم و دوازدهم تلاش من بر این بوده که بین دولت و مجلس یک ارتباط نزدیک و برادرانه باشد و به نظر من این چنین بوده است. بسیاری از نمایندگانی که الان در برابرشان سخن میگویم در سال 96 در انتخابات حضور فعال داشتند. در کابینه دولت دوازدهم نمایندگان عزیز در لوایح، طرحها کمک کردند و در کنار هم بودیم ممکن است شما گلهای از دولت داشته باشید یا ما از شما داشته باشیم اما گلهها، گلههای دوستانه و برادرانه است.
سؤال نمایندگان و بسیاری از سؤالات مشابه، سؤالات ملت ایران هم است
رئیس جمهور تأکید کرد: به نظر من سؤال نمایندگان محترم که در پنج بند تدوین شده است و بسیاری از سؤالات دیگر مشابه این سؤالات، سؤالات ملت ایران هم است. نه تنها یک چهارم نمایندگان امروز مجلس شورای اسلامی این سؤالات را دارند بلکه به اعتقاد من بسیاری از مردم این سؤالات را دارند که چرا بیکاری، چرا وضع بانکها این چنین، چرا قاچاق آن چنان، چرا رکود و رونق شرایطی را طی میکند که مورد انتظار مردم نیست و چرا رشد قیمت ارز؟
وی اضافه کرد: شما اگر به هر کوچه و بازار بروید شاید بخشی از سؤالات مردم همین گونه باشد و حق دارند مردم بپرسند. مردمی که در دولت یازدهم در طول 4 سال و در ماههای اولیه دولت دوازدهم شاهد تحول مثبت در اقتصاد، فرهنگ، مسائل اجتماعی، امنیت ملی و در سیاست داخلی و خارجی بودند امروز برایشان این سؤال مهم مطرح شده است که چه شده است که مردم ما باید از آینده زندگی، خود و کشور خود نگران باشند.
روحانی با بیان اینکه سؤال اصلی این است که چرا ما در طول چهار سال و نیم، در رشد اقتصادی، تورم، اشتغال، تعادل قیمت ارز و رونق اقتصادی حرکتمان به سرعت رو به جلو بود، اظهار داشت: همه آمار و ارقام وجود دارد و همه چیز شاهد است، چیزی مخفی نیست. امّا در این هفت هشت ماهه اخیر، چرا ناگهان شرایط نوی آغاز شد؟ شما ممکن است بفرمائید که این شرایط نو از اشتغال یا ارز و رکود بود، از قاچاق بود، از سیستم بانکی بود.
وی ادامه داد: به نظر حقیر، اشکال از تصور مردم و ترسیم ملّت ایران نسبت به آینده ایران بود. ناگهان تصور مردم نسبت به آینده ایران دچار تغییر شد و این، درد بزرگ است. اشتغال بسیار مهم است، بیکاری درد بسیار بزرگی است؛ من قبول دارم. نابهسامانی بانکی هم مشکل است و قبول دارم. مسئله رونق هم مهمّ است، قیمت ارز هم مهمّ است.
رئیسجمهور با بیان اینکه همه اینها در برابر اعتماد و امید به مردم ناچیز است، تصریح کرد: چرا امید مردم تغییر کرده است؟ چرا نسبت به آینده ایران دچار تردید شدهاند و بالاتر، حتی عدهای نسبت به عظمت نظام، قدرت نظام، رشد و توسعه آینده دچار شک شدهاند. این شک را ما باید درمان کنیم. ما باید با زبانی درست و صحیح به گونهای با مردم سخن بگوییم که مردم قانع شوند که مشکلات این چندماهه زودگذر است.کلید مسأله فقط در همین است.
روحانی ادامه داد: ما باید برای مردم توضیح بدهیم به حول و قوه الهی با هدایت رهبری، با هماهنگی سه قوه و نیروهای مسلّح از این مشکلات عبور خواهیم کرد. ما باید به ملّت بزرگ ایران عرض کنیم که نخواهیم گذاشت، توطئههای آمریکا پیروز شود. ملّت! مطمئن باشید. ما نمیگذاریم یک مشت، ضدّ ایرانی که امروز در کاخ سفید جمع شدهاند بخواهند علیه ما توطئه کنند.
وی با بیان اینکه کاخ سفید فکر نکند از پایان جلسه امروز خوشحال خواهد بود، تصریح کرد: کاخ سفید بداند از پایان جلسه امروز به شدّت اندوهبار خواهد بود، چون پایان جلسه امروز، اتحاد بالاتر بین مجلس و دولت و بین دو قوه و قوه قضائیه و بین هر سه و نیروهای مسلّح و بین هر چهار و نظارت و راهبری مقام معظّم رهبری است. نه ترسی از آمریکا داریم و نه ترسی از مشکلات. از مشکلات به خوبی عبور خواهیم کرد.
روحانی ادامه داد: در فرصت اول خود به این پنج سؤال به طور خلاصه اشاره میکنم. البته از دستگاههای مربوطه، من گزارش را گرفتهام و همراه دارم و اگر مجلس محترم مایل باشد همه گزارشات را در زمینه قاچاق که وزارت کشور مسئول کار است گزارش مفصلی داده است، در زمینه اشتغال که وزارت کار مسئول است گزارش خوبی داده است، نسبت به برجام، وزارت امور خارجه گزارش را داده است. نسبت به بانک و رکود، وزارت اقتصاد که مسئولین اصلی در برابر این سؤالات هستند پاسخ داده اند. اگر مایل باشید آن پاسخها را هم میتوانیم در اختیار نمایندگان عزیز قرار بدهیم.
وی با بیان اینکه اولین سؤال این است که چرا دولت در زمینه قاچاق کالا و ارز موفق نبوده است؟ اظهار داشت: همه شما میدانید موضوع قاچاق کالا و ارز در سال ۸۱ با فرمان مقام معظّم رهبری مبارزه با آن شروع شد و بعد هم نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی در سال ۹۲ قانون مربوطه را نوشتند و ابلاغ کردند و دولت، همه آییننامههای آن را تدوین و ابلاغ کرد و ۶۰۰ میلیارد تومان پول برای تشکیل سامانههای لازم در زمینه مبارزه با قاچاق و اتصال این سامانههای به یکدیگر تهیه کرد.
روحانی ادامه داد: چرا قاچاق ایجاد میشود؟ دلیل آن چیست؟ چرا جنس از بیرون میآید و کالای ما به بیرون منتقل میشود؟ وقتی ما برای کالاهایی یارانه میدهیم در داخل و وقتی قیمت، قیمت متعادل نیست و یارانهای است، خود به خود این کالا تمایل پیدا میکند به خارج برود چون قیمت داخل و خارج نامتعادل میشود. هرچه قیمت ارز پایین بیاید، واردات قاچاق بیشتر میشود. هر چه قیمت ارز بالا برود، واردات قاچاق و کالا کمتر میشود و به عکس، خروجیاش بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه اساس برای جلوگیری از قاچاق، تولید با کیفیت داخلی است، تصریح کرد: همه باید به تولید داخلی و خدمات در داخل کمک کنیم. اگر اینها را به پا کنیم از لحاظ کیفیت کمیت و قیمت، معنی ندارد قاچاق از خارج وارد شود. حالا اگر برخی جنسها که از لحاظ فرهنگی ما به سمت آن نمیتوانیم برویم گوشهای کسی متقاضی باشد آن بحث دیگری است.
رئیسجمهور ادامه داد: ما چطور توانستیم از ۲۵ میلیارد دلار قاچاق برسیم به ۱۲ و نیم میلیارد دلار در عرض چهار سال و خردهای. این تحول بزرگ چطور ایجاد شد؟ چون شما میدانید که ستاد مبارزه با قاچاق و کالا و ارز مخصوص قوه اجرایی تنها نیست؛ فراقوهای است، سه قوهای است. نمایندگان محترم مجلس و قوه قضائیه هم هستند. نیروهای مسلّح هم نمایندهشان در آن ستاد حضور دارد. مبارزه با قاچاق تنها کار دولت نیست، همه با هم داریم تلاش میکنیم.
وی با بیان اینکه آمار و ارقامی که این ستاد به کمک دانشگاهها در سال ۹۲ تهیه کرد میگفت قاچاق ۲۵ میلیارد دلار است، اظهار داشت: این ۲۵ میلیارد دلار به ۱۷ رسید و به ۱۵ رسید و بعد به ۱۲ رسید. حالا اگر بخواهید به تفصیل سال به سال آن موجود است؛نمیخواهم وقت گرفته شود والا همه را میگویم.
روحانی ادامه داد: در قاچاقِ خروجی که عمدتاً سوخت است و عمدتا قاچاق میشده و هنوز هم میشود یعنی بنزین، گازوییل، نفت سفید، نفت کوره و موارد دیگر، دولت با برنامهریزی که انجام داد برای کنترل پیمایش خودروها و دادن گازوئیل بر مبنای پیمایش، و کنترلهایی که انجام گرفت، قاچاق هفت ممیز هشت دهم میلیارد در سال ۹۲ تبدیل به نیم میلیارد در پایان سال ۹۵ تبدیل شد. یعنی هفت میلیارد و دویست میلیون دلار جلوی قاچاق خروجی گرفته شد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه هنوز بیکاری فراوانی داریم، گفت:بیکاری مزمن چند ساله داریم و این درست است، رقم بیکاری ما ۱۲.۱ است که بسیار زیاد است و قابل قبول نیست.
روحانی تصریحکرد:اگر دولت یازدهم و دوازدهم مثل دولت نهم و دهم کار میکرد امروز رقم بیکاری ما ۲۲ درصد بود به جای دوازده درصد.