به گزارش استناد نیوز به نقل از لایف دایت در این متن به این موضوع خواهیم پرداخت که بهترین تغذیه برای مدرسه کودکان باید شامل چه موادی باشد؟
اهمیت تغذیهی کودک در مدرسه
یکی از نگرانیهای اصلی والدین، تغذیهی کودکان است که با باز شدن مدارس این نگرانی دو برابر میشود. رشد و نمو کودکان در مراحل مختلف از تولد تا بلوغ بسیار حائز اهمیت است، زیرا آنها در ابعاد مختلف جسمانی، حرکتی، ذهنی، تکلم، عاطفی و اجتماعی باید رشد کافی داشته باشند.
برای رسیدن به رشد مطلوب اگر هر کدام از نیازهای غذایی کودک در مراحل مختلفِ رشد برآورده نشود، میتواند به هر کدام از این ابعادِ رشد آسیب برساند.
از آنجایی که کودکان در دوران مدرسه چه از لحاظ جسمی و چه از لحاظ فکری فعالیت بیشتری دارند، بنابراین تغذیهی کودکان در مدرسه باید از همیشه مغذیتر و مفیدتر باشد. پس چه بهتر است که انتخاب و تهیهی خوراکی برای مدرسه را در خانه انجام دهیم و از مواد طبیعی و مغذی که ارزش غذایی بالایی دارند استفاده کنیم.
از چه موادی در تهیهی خوراکی برای مدرسهی کودک استفاده کنیم؟
مواد غذایی که برای تغذیهی کودکان تهیه میشود باید شامل ویتامینها (ویتامین ث، ویتامین آ، ویتامین د)، مواد معدنی، شیر و سایر لبنیات، میوه، سبزیجات تازه، نان، غلات و همچنین مواد پروتئینی شامل مرغ، ماهی، گوشت و تخم مرغ باشد.
کودکان و نوجوانان برای رشد جسمی و همچنین ایجاد سلولهای جدید در بدن و داشتن استخوانهای قوی و درشت نیاز به کلسیم، پروتئین، روی و آهن دارند. والدین باید سعی کنند این ویتامینها در سه وعدهی اصلی و دو میان وعدهی غذایی فرزندان خود بگنجانند.
نیازهای تغذیهای کودک در دوران مدرسه
طبق تحقیقات انجام شده، قدرت فکری و عملی دانشآموزانی که دارای وضعیت تغذیهای خوبی بودند، به طور چشمگیری بالاتر از دانشآموزان با تغذیهی نامناسب بوده و ارتباط مهمی میان تغذیه، توانایی ذهنی و پیشرفت تحصیلی وجود داشته است. سوال اکثر مادران همیشه این است، تغذیهی مناسب برای زنگ تفریح کودکان چیست؟ ادامهی مطلب را مطالعه کنید تا به جواب این سوال برسید.
پروتئین
تغذیهی مدرسهی کودکان باید دارای پروتئین مورد نیاز بدن آنها باشد، چرا که پروتئین برای ترمیم و نگهداری بافتها و ساخت سلولها و بافتهای جدید مورد نیاز است. پروتئینها که از دو نوع حیوانی و گیاهی هستند در گوشت، تخم مرغ، حبوبات و شیر یافت میشوند، بنابراین میتوانیم برای تغذیهی کودک خود در مدرسه از کتلت یا کوکوها که حاوی گوشت و تخم مرغ هستند و یا شیر و کیک استفاده کنیم.
ویتامینها و املاح معدنی
ویتامینها در تقویت بدن و همچنین جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف مهم و تاثیرگذار هستند. تغذیه حاوی ویتامین کمک به سزایی در سلامت کودکان خواهد داشت.
ویتامین A
ویتامینهای هم خانوادهی A نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی و قدرت بینایی دارند. هویج، سیب زمینی، کدو، شیر، اسفناج، جگر گاو و تخم مرغ از منابع خوب این ویتامین هستند.
ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان بسیار مهم است که در ترمیم و بهبودی زخمها و جلوگیری از عفونتهای تنفسی مثل سرما خوردگی نقش مهمی دارد. بسیاری از مردم با شنیدن نام ویتامین C یاد مرکبات میافتند، ولی فلفل قرمز شیرین نیز سرشار از ویتامین C است. برای تامین این ویتامین در برنامهی غذایی کودک خود از کیوی، توت فرنگی، کلم بروکلی، طالبی و گوجه فرنگی استفاده کنید.
ویتامین D
ویتامین D در رشد و استحکام استخوانها و دندانهای کودک نقش اساسی دارد و باعث جذب کلسیم در بدن میشود. منبع اصلی این ویتامین نور خورشید است که علاوه بر آن مادران میتوانند از مواد غذایی مانند شیر، غلات صبحانه، ماست، آب پرتقال، زردهی تخم مرغ و روغن ماهی برای تامین ویتامین D مورد نیاز بدن کودکان در برنامهی غذایی آنها بهره ببرند.
املاح معدنی مانند روی و آهن نیز در رشد و تکامل بدن کودکان نقش حیاتی دارند و کمبود آنها باعث عقب ماندگیهای ذهنی و جسمی میشود. گوشت قرمز، بوقلمون، اسفناج و حبوبات از منابع آهن میباشند.
انرژی
کودکان و نوجوانان برای تامین انرژی مورد نیاز خود باید تغذیهی مناسبی داشته باشند و هر چه تحرک و فعالیت بدنی دانشآموز زیادتر باشد به انرژی بیشتری نیاز دارد. کربوهیدراتها که بیشتر در نان و غلات وجود دارند، حدود ۴۰% از نیاز انرژی کودکان را تامین میکنند و علاوه بر غلات، چربیها نیز از منابع تامین کنندهی انرژی هستند.
اهمیت صبحانه در دوران مدرسه
بعضی مادران از نخوردن صبحانه توسط کودکان خود شکایت دارند. به این نکته باید توجه داشته باشیم که چون کودکانی که به مدرسه میروند مجبور هستند صبح زود بیدار شوند، اکثراً میل و اشتهایی برای صبحانه ندارند اما همانطور که همهی ما میدانیم، صبحانه وعدهای است که به هیچ عنوان نباید حذف شود. پس والدین باید با شیوههای مناسب، کودک خود را تشویق به خوردن صبحانه کنند.
یک صبحانه خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
یک صبحانه خوب باید حاوی مواد غذایی باشد که کارایی مغز کودک را در دوران مدرسه افزایش دهد. صبحانه باید حاوی قندهای سادهای که امکان جذب سریع را دارند مانند آبمیوهها، عسل و مربا و همچنین مواد قندی دیر جذب مانند کیک صبحانه و نان باشد. لبنیات را حتماً در برنامهی صبحانهی کودک خود قرار دهید.
بهترین تغذیه برای مدرسه کودکان ، برای صبحانه شامل شیر، پنیر تازه، گردو، تخم مرغ، مربای بالنگ، برنجک، عدس برشته، توت خشک، فرنی، شیربرنج، حلیم، عدسی، کره و خرما میباشند.
در تهیهی صبحانه برای کودک خود باید صبور باشیم و سعی کنیم تنوع غذایی را رعایت کرده و برای باز شدن اشتهای کودک، ورزش صبحگاهی با او انجام دهیم. تزئین صبحانهی کودک نیز میتواند او را به خوردن صبحانه ترغیب کند.
چند توصیه به مادران: بهترین تغذیه برای مدرسه کودکان
مادران عزیز لطفا از دادن پول به بچهها به جای خوراکی جداً خودداری کنید. بعضی از مادران برای راحتی خود به کودک خود پول میدهند تا از بوفهی مدرسه خوراکی تهیه کند و کودکان اغلب چیپس یا پفک میخرند و گاهی دنبال فست فودها میروند. این تنقلات ارزش غذایی ندارند و فقط باعث سیر شدن و چاقی کودک میشوند و نقش منفی در سلامتی جسمی و ذهنی کودکان دارند.
مادران میتوانند از کوکوها و شامیهایی که برای وعدهی شام درست کردهاند چند لقمه بگیرند و برای تغذیهی کودک خود در مدرسه کنار بگذارند.
بهتر است قمقمهای برای کودک خود تهیه کنید و از آب یا آبمیوههای طبیعی برای نوشیدن کودک در مدرسه استفاده کنید، در اغلب مواقع شیرهای آب مدرسه احتمال بروز بیماریهای مسری را افزایش میدهند.
به جای تنقلات در برنامهی غذایی کودک، آجیل، کشمش، نخود و ذرت بوداده قرار دهید تا انرژی مورد نیاز برای فعالیت های ذهنی آنها فراهم باشد.
تغذیهی کودک خود را در ظرفهای رنگی سر بسته و تمیز قرار دهید.
حتماً از انواع میوهها و سبزیجات برای تغذیهی کودک خود در مدرسه استفاده کنید.
اکثر کودکان عاشق ساندویج هستند، مادران میتوانند با مواد غذایی سالم انواع ساندویجها و اسنکها را برای فرزندان خود تهیه کنند.
سعی کنید با انواع روشها، بستهی تغذیهی کودک خود را جذاب کنید تا کودک را به خوردن تغذیهی خود تشویق کند.