حرمت زندگی یکی از بنیانهای خانواده است و لازم است برای حفظ آن بین شما و همسرتان یک «ما» شکل بگیرد و برای حفظ این «ما» باید حقوق یکدیگر را بشناسید. شناخت حقوق یکدیگر و دانستن بایدها و نبایدهای زندگی مشترک نیاز به آگاهیهایی دارد.
یک تیم تشکیل بدهید
احترامگذاشتن به همسر با نوع نگاه شما به رابطه شروع میشود. شما لازم است در تصمیمات مشترک مثل یک تیم فکر کنید و حتی در تصمیمهای شخصی خود، همسرتان را مدنظر قرار دهید. با این نوع نگاه شما میتوانید بهجای اینکه همسرتان را در تضاد با خواستههای خود بدانید، به سوی اهدافی حرکت کنید که به نفع هر دوی شما باشد. در یک تیم قوی زمانهایی که یک مشکل یا اختلاف نظر وجود دارد؛ افراد با یکدیگر به صورت مهربانانه و محترمانه برخورد میکنند. بهتر است در صحبتهایتان راجع به تصمیمات مشترک کمتر از کلمه «من» و بیشتر از «ما» استفاده کنید و در یک جبهه حرکت کنید.
بیان دلایل محترمانه
قرار نیست دو نفر همیشه با هم اتفاقنظر داشته باشند. قرار به این است که در زمان برخورد با اختلافنظرها چطور موضع خود را توضیح میدهند و چطور نظر فرد مقابل را نقد میکنند. مثلا «این کار خیلی احمقانه است یا اینکه آدم باید خیلی احمق باشه که همچین کاری بکنه» چیزهایی هستند که باعث میشود تا همسرتان خود را از شما جدا کند و حالتی تدافعی بگیرد. میتوانید از جملات بهتری مثل «میفهمم چرا این حرف رو میزنی» یا «خب من میگم یه نکتهای هست که قضیه رو تغییر میده» برای یک گفتوگوی سازنده استفاده کنید.
تفاوتها را درک کنید
در ابتدای زندگی تفاوتهای زیادی وجود دارد اما در طول زندگی مشترک خیلی از تفاوتها به دلیل سازگاری مابین زناشویی کاسته میشود. اما تفاوتهای اساسی ماندگار میمانند و گاهی متوجه میشوید که در برخی زمینهها هیچ نقطه مشترکی وجود ندارد تا بتوانید به یک درک مشترک برسید. تفاوتها جزئی از رابطه هستند و باید تفاوتها را پذیرفت و با قبولکردن غیرمشروط یکدیگر و احترام به این تفاوتها میتوانید عمق زیادی در رابطه خود ایجاد کنید.
قدردان باشید
قدردانیکردن از همراهی و حمایتهای همسر شما نشان میدهد که سپاسگزارش هستید و حواستان به کارهایش است. این امر باعث میشود از ارزش و احترام بیشتری برخوردار باشید. احترام هر کس به دست خودش ساخته میشود. شما میتوانید به جای نقزدن از ناراحتیهایی که ایجاد شده و سختکردن وضعیت رابطه، با قدردانی و سپاسگزاری از کارهایی که در رابطه میپسندید، رابطه را به سمت خواستههای مشترک و محبت بیشتر هدایت کنید.
به خودتان احترام بگذارید تا مورد احترام باشید
وقتی کسی خودش برای خودش احترام قائل نیست، نباید انتظار داشته باشد که دیگران به او احترام بگذارد. این قضیه در رابطه دوستداشتتن هم صدق میکند. مانند افرادی که خود را دوست ندارند و مدام در پی افرادی هستند که آنها را دوست داشته باشند؛ افرادی که برای خودشان احترام قائل نیستند نیز مدام در پی ایجاد یک احترام در دیگران هستند. در صورتی که خودتان برای خودتان احترام قائل نباشید به مرور بر دیگران به صورت اغرقآمیز فشار وارد میکنید تا به شما احترام بگذارند. در این وضعیت معمولا به صورت کوتاهمدت موفق میشوید، اما سپس یکباره در تنهایی و انزوا غرق میشوید. بنابراین به خود احترام بگذارید تا بتوانید به همسرتان نیز احترام بگذارید.
آتشبس آخر دعواست
خیلی وقتها بحث میتواند ادامه پیدا کند و هر چندبار که از روشهای متفاوت صحبتکردن مناسب یا حل مساله استفاده میکنید، مشکل و مشاجره به پایان نمیرسد. در این وضعیت بهتر است مصالحه و آتشبس در رابطه را فعال کنید و اجازه ندهید مشاجره و مشکل به رابطه و مسائل شما نشت پیدا کند. در این وضعیت میتوانید به صورت یک فیلم سینمایی به خودتان یک استراحت بدهید و بعد از کسب آرامش به ادامه حلکردن مشکل بپردازید. به علاوه بهتر است برخورد صحیح زمان حل مشکل را بدانید.
عذرخواهی در مقابل اشتباهات
منطقیتر است که برای افرادی که اشتباهاتشان را میپذیرند و در مقابل آن از شما عذر خواهی میکنند، احترام بیشتری قائل باشید. افرادی که اشتباهاتشان را انکار میکنند باعث میشوند که به شعور شما توهین کنند. افرادی که شخصیت بزرگتری دارند و ارزش احترام را دارند در مقابل اشتباهی که انجام دادهاند، ابراز تاسف میکنند و تا جای ممکن تلاش میکنند تا آن اشتباه را دوباره انجام ندهند.
شنیدن و شنونده خوبی بودن
در این روزگار که آدمها بیشتر روز خود را با تکنولوژیها و سرگرمیهای متفاوت میگذرانند، کمتر کسی به درد دلها و قصههای دیگران گوش میکند. وقتی شما برای همسرتان ارزش قائل هستید و دوستش دارید لازم است به درد دلها و صحبتهای او با احترام گوش کنید و وقتی با شما صحبت میکند به او اهمیت بدهید. مثلا موقع صحبتکردن با او در وسط صحبت او نپرید. به زبان ساده سعی کنید شنونده خوبی باشید، به چیزی که تعریف میکند توجه نشان بدهید و اجازه بدهید راحت و بدون قضاوتشدن به صحبت بپردازد. سعی کنید جملاتی که دوست دارد بشنود به او بدهید تا از او حمایت کنید مانند «خوب میفهمم چی میگی» یا «ناراحتیت رو درک میکنم، خیلی سخته». شما با تمرین میتوانید مهارت گوشدادن را فرابگیرید.
خط قرمزهای رابطه را نشکنید
باید برای فردی که دوستش دارید احترام قائل باشید و احترام قائلشدن به یک فرد شامل احترام به خط قرمزهای رفتاری او نیز میشود. شاید تمایل نداشته باشد بعضی از وسایل شخصیاش را بهطور مشترک استفاده کند. حتی در زمانهایی که همسرتان نمیخواهد راجع به گذشتهاش حتی یک کلمه صحبت کند بهتر است از او دلیل این قضیه را در شرایط مناسب بپرسید و در کل این وضعیت مودببودن و ایجاد آرامش در زمان صحبتکردن نباید فراموش شود.
به او دروغ نگویید
دروغگویی باعث میشود احترام در رابطه از بین برود. زمانی که یک دروغ از یک فرد در رابطه دیده شود، تمام حرفهای دیگرش نیز زیر خط شک میرود. بهتر است آگاه باشید که در رابطه باید به خاطر داشته باشید که دروغگویی یکی از مهمترین خط قرمزهای تمام روابط زناشویی است و شکستن آن، به معنی سوقیافتن به نابودی یک رابطه محترمانه و پایدار است. اهمیت صداقت در رابطه شاید بیشتر از آن چیزی است که فکر میکنید.