به گزارش استناد نیوز، درحالی که در برهه کنونی در کشور با کمبود کاغذ و به واسطه افزایش نرخ دلار با افزایش سرسام آور قیمت آن مواجه هستیم و از طرفی محیط زیست و جنگل های کشور در معرض خطر جدی قرار دارند، صرفه جویی در مصرف کاغذ امری ضروری به نظر می رسد.
شبکه بانکی کشور به واسطه خدماتی که ارائه می نماید یکی از مصرف کنندگان بزرگ کاغذ در کشور به حساب می آید، هرچند در سال های گذشته به سمت بانکداری الکترونیکی و سیستمی شدن پرونده ها در شعب پیش رفته ایم، اما همچنان با معضلات بزرگی در بانک ها مواجه هستیم.
با نگاهی به شعب بانکهای کشور درمیابیم همچنان مصرف کاغذ در ثبت درخواست های گوناگون حرف اول را می زند و برای افتتاح یک حساب یا درخواست تسهیلات صفحات زیادی باید تکمیل، مهر و امضا شوند که نیاز است راهکاری برای آن در نظر گرفته شود.
از طرفی آمار تراکنش های صورت گرفته از طریق دستگاه های کارتخوان فروشگاهی، عددی بیش از 19 میلیارد تراکنش در سال 97 را نشان می دهد که معمولا پس از هر تراکنش رسید آن دریافت می شود، بنابراین حداقل به همین تعداد رسیدی با عرض 57 و طول حدودا 80 میلی متر از جنس کاغذ مصرف می شود و امکان دریافت رسید دوم برای فروشگاه نیز وجود دارد. با فرض اینکه فروشندگان برای نیمی از تراکنش های خود رسید دریافت کنند آمار فاجعه باری به دست می آید که به آن اشاره خواهیم کرد.
در صورت تولید کاغذ مورد نیاز دستگاه های کارتخوان فروشگاهی در داخل کشور نیاز به قطع سالانه حدودا 280 هزار اصله درخت بالغ و تنومند داریم! که با احتساب کاغذ مورد استفاده در بیش از 58 هزار دستگاه خودپرداز (ATM) فعال با میانگین ماهانه 9 هزار تراکنش، تنها برای رول های کاغذی باید روزانه بالغ بر 1000 درخت را نابود کنیم.
همچنین بنابر اعلام کارشناسان محیط زیست برای تولید هر برگ کاغذ A4 حدود 10 لیتر آب مصرف می شود و با یک حساب سر انگشتی به رقمی نجومی در مصرف آب می رسیم که وخامت اوضاع را بیش از پیش آشکار می سازد.
هزینه صرف شده در این بخش بالغ بر 600 میلیارد تومان برای یک سال و روزانه 16 میلیارد تومان است، بنابراین در صورت واردات این کاغذها که در حال حاضر انجام می گیرد ارز قابل توجهی از کشور خارج می شود.
همچنین با توجه به سمی بودن چاپ روی این کاغذها و عدم بازیافت پلاستیک موجود در این رول های کاغذ خطر بزرگ آلودگی نیز محیط زیست را تهدید می کند.
در این شرایط نیاز مبرمی به توجه ویژه بانک ها و ایجاد مکانیزمی برای کاهش کاغذ بازی ها در درون شعب و سیستم اداری بانک ها و همچنین کاهش مصرف رول های کاغذی موجود در دستگاه های کارتخوان و ATM احساس می شود.
موضوعی که خوشبختانه مورد توجه برخی بانک ها از جمله بانک ملی ایران به عنوان بزرگترین بانک کشور قرار گرفته است و علاوه بر حذف سر رسیدهای سالانه و بخش عمده تبلیغات کاغذی، مدیرعامل این بانک تمامی شعب را ملزم کرد تا حد امکان از دریافت اسناد کاغذی و کپی مدارک مشتریان خودداری کرده و روش های غیرکاغذی را جایگزین نمایند.
همچنین بانک ملی با طراحی و معرفی اپلیکیشن «بله» بستر خوبی برای مکاتبات اداری، تراکنش های بانکی و کاهش مصرف کاغذ فراهم آورده است تا سازمان ها و نهادهای دولتی و بخش خصوصی بتوانند از امکانات متنوع این اپلیکیشن بهره مند شوند.
این اقدامات ستودنی بوده و لازم است مورد توجه تمام بانک های کشور قرار گیرد تا با گسترش بانکداری در بستر الکترونیک گامی بزرگ در کاهش مصرف کاغذ، نجات محیط زیست و جلوگیری از خروج ارز از کشور برداشته شود.