به گزارش خبرنگار قرآن و فعالیتهای دینی خبرگزاری فارس، با صدور بیانیه گام دوم رهبر انقلاب شخصیتهای فرهنگی و مذهبی به بیان دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند. سیداحمد زرهانی معاون راهبردی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی نیز در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است از ۳ زاویه تولید علم، اخلاق و امور جوانان به تحلیل این موضوع پرداخته است که در ادامه میآید:
تأملی در گام دوم انقلاب اسلامی
رهبر حکیم انقلاب اسلامی با ترسیم ابعاد گام دوم انقلاب در مسیر تمدنسازی چشمانداز با شکوهی
را در پیش روی ملت ایران قرارداده است، دستیابی به این فضا مستلزم سرمایهگذاری مادی و معنوی و بسیج نیروهای ولایی و مؤمن و دانشمند است. همان نیروی انسانی مستعد و کارآمدی که میتواند تهدیدها را تبدیل به فرصت کند و از فرصتهای برجسته در حوزه منابع و معادن و اراضی، آبها و سواحل و مناطق دریایی برای شکوفایی کشور بهرهگیری به عمل آورد.
از زوایای گوناگون میتوان در بیانیه گام دوم تأمل و بررسی کرد. نگارنده این سطور تنها با اختصار از سه زاویه: تولید علم، اخلاق و امور جوانان به مطالعه و تعمق در اندیشههای رهبری می پردازد.
الف) تولید علم:
از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی دانش وسیله عزت و قدرت یک کشور است از این رو نظام آموزش عالی و نهادهای پژوهشی باید متحول شوند و در همه عرصهها با کمک عالمان و صاحبنظران حوزه و دانشگاه
و مغزهای متفکر به تولید علم روی آورند و با حمایت از دانشمندان جوان که از رویشهای انقلاب اسلامی به شمار میآیند، کاستیها را جبران کنند.
جریان تولید علم باید هدفدار و در ابعاد گوناگون انجام پذیرد.
در تولید معارف در عرصه فرهنگ باید اخلاق جامعه اعتلاء یابد.
در تولید علم در حیطه اقتصاد باید فراوانی نعمت و رفاه عمومی و پیشرفت جامعه تحقق پیدا کند.
در تولید علوم نظامی باید قدرت دفاعی و بازدارنده کشور ترقی کند، آن گونه که قرآن مجید فرموده است: «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَ مِنْ رِباطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّکُمْ».
در تولید فناوریهای نو باید توان صادرات محصولات و مصنوعات ایرانی با گسترش کافی افزایش یابد.
در تولید علوم ومعارف حقوقی و قضایی باید اقامه عدل و تحکیم امنیت به وقوع پیوندد. زیرا قوام و دوام هستی به اقامه عدل است آنگونه که خداوند حکیم فرموده است: «بِالْعَدْلِ قَامَتِ اَلسَّمَاوَاتُ وَ اَلْأَرْضُ»
در تولید علوم پزشکی باید سلامت و بهداشت و درمان مردم تأمین گردد.
در تولید علوم اسلامی باید اعتقاد به مبدأ و معاد و اجرای احکام الهی و اطاعت از ولی امر مسلمین و اخلاص درکارها رواج یابد و عمل صالح براساس ایمان زمینه ساز حیات طیبه شود. آنگونه که خداوند فرموده است: «مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثی وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً وَ لَنَجْزِیَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یَعْمَلُونَ»
در تولید علوم اجتماعی باید نظریهپردازی و نوآوری و همبستگی ملی و انسجام اسلامی و وظیفهشناسی و کشور دوستی و خدمتگزاری و مردم نوازی و قانون مداری مد نظر قرار گیرد و تقویت شود.
در تولید علوم سیاسی باید شکل و ماهیت مردمسالاری دینی به عنوان دستاورد انقلاب اسلامی و راهی نو در جهان کهنه معرفی شود، به گونهای که هر کسی با حقوق، تکالیف و اختیارات خود آشنا شود و به عنوان یک شهروند مسلمان و آزاده به ایرانی بودن خویش افتخارکند و با مشارکت در سرنوشت و مقدرات کشور به ایفای نقشهای سازنده بپردازد.
در تولید علوم پایه باید زمینه دسترسی به قلههای بلند معارف جدید و کاربرد آنها در تولید فناوریهای پیشرفته فراهم گردد.
در تولید علوم مرتبط با بانکداری اسلامی باید ربا از میدان اقتصاد ریشهکن شود و از ارزش پول ملی صیانت به عمل آید و مجاری فساد و پول شویی مسدود گردد و بین سیاستهای اقتصادی و مالی و پولی توازن و تناسب به وجود آید.
ب) اخلاق:
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حکومتها را مؤظف به اهتمام برای رشد اخلاق و معنویت در جامعه میداند و به برخورداری دولتمردان از فضائل و رعایت منش، رفتار اخلاقی ومعنوی تأکید می فرمایند. دولتها برای حرکت در این مسیر افتخار آفرین لازم است به اصل قرآنی: «الَّذینَ إِن مَکَّنّاهُم فِی الأَرضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَروا بِالمَعروفِ وَنَهَوا عَنِ المُنکَرِ وَلِلَّهِ عاقِبَةُ الأُمورِ» عمل کنند.
یک دولتمرد عامل به احکام الهی میتواند آمر به معروف و ناهی از منکر و مروج فضائل اخلاقی و انسانی باشد. نخبگان یک جامعه اگر باهم با پرخاشگری و پردهدری تعامل کنند از وجاهت کافی برای اصلاح روابط و مناسبات اجتماعی برخوردار نمیگردند و نفوذ کلام خود را از دست میدهند.
همه آحاد جامعه نیاز به تزکیه نفس دارند و رجال سیاسی و متولیان امور به طریق اولی باید به تهذیب نفس روی آورند و با آراستگی باطنی وارد میدان خدمتگزاری شود و باید به پیامبر اعظم (ص) و ائمه اطهار (ع) تأسی کنند. آن گونه که خداوند فرموده است: «لَقَد کانَ لَکُم فی رَسولِ اللَّهِ أُسوَةٌ حَسَنَةٌ». پیامبر اکرم (ص) با خُلق عظیم خود توانست جهان را از ورطه جاهلیت نجات دهد. آنگونه که خداوند در حق ایشان فرموده است «وَإِنَّکَ لَعَلىٰ خُلُقٍ عَظیمٍ»
مدیران ارشد یک جامعه اگر در همانندسازی به رجال سیاسی شرق و غرب روی آورند و از اولیای خدا فاصله بگیرند، مرتکب خطای راهبردی میشوند و زندگی مردم منغص و فضای اداری و اجتماعی را بحرانزا میکنند. بلکه آنان باید با عزم ملی و نگاه به داخل، جهانی بیندیشند و ایرانی و اسلامی عمل کنند.
از این رو آداب شهروندی و اخلاق اجتماعی و فنون کشور داری باید از متن قرآن و سنت و آموزههای اهل بیت عصمت و طهارت (ع) با درک ویژگیهای عصر جدید استخراج و مدون شود و از صبغه توحیدی و وجهه مسلمانی برخودار باشد. دولتمردی که در «تهذیب نفس» و «تدبیر منزل» توفیق به دست آورد، به شرط تمکن علمی و عملی میتواند در میدان «سیاست مُدن» هم بدرخشد.
اما اگر کسی خودسازی و تزکیه نکند و برخی از افراد خانواده اش به پشتگرمی او و با بیپروایی از مرزهای حلال و حرام بگذرند، هرگز نمیتواند در قامت یک رجل سیاسی و خوشنام ظاهر شود و کاستیها و ناراستیها را اصلاح کند و اگر چنین انسانی با خودخواهی متصدی کار بزرگی هم بشود، دیر یا زود با ندای پُر طنین: «وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ» در جای خود با ندامت میخکوب میشود.
ج) امور جوانان:
از دیدگاه ولی امر مسلمین وجود ۳۶ میلیون نفر در سنین میانه ۱۵ و ۴۰ سالگی و انبوه جوانان با روحیه جهادی از ظرفیتها و فرصتهای مهم در کشور است. دولتمردان و نهادهای رسمی و انقلابی و آموزشی باید با چارهاندیشی و برنامهریزی میدان کار و تأمین معاش را برای نسل نو مهیا کنند و با نگاه حداکثری زمام امور را به آنان بسپارند.
در سنت و سیره عملی امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری اعتماد به جوانان رشید و کاردان درخشش خاصی دارد. ایجاد ارتباط معنیدار بین جوانان و فرصتها و استعدادهای مادی کشور کار بزرگ روزگار ماست که اگر به درستی انجام پذیرد، کشور بیمه می شود و چشم طمع استعمارگران کور میگردد.
در دوران دفاع مقدس که دوره درخشان مدیریت جهادی به شمار میآید، سخت ترین گرهها به دست توانای جوانان برومند باز شد. جوانان برای تصدی امور در هر جامعه نیاز به آموختن و آزمودن دارند باید فضای آموزش مهارتها و علوم و زمینه عمل و اقدام برای آنان تأمین شود و با تلفیق «علم و ایمان و مهارت و تجربه» در نسل نو ساختار و رفتار مدیریت کشور متحول گردد.
امروزه جوانان با لیاقت ایران در پرتو انقلاب اسلامی در همه عرصهها مجال حضور افتخارآفرین و شور انگیز پیدا کردهاند و کارنامه درخشانی به ارمغان آوردهاند. از فناوری نانو تا تولید موشک و از عرصه دفاع حرم اهل بیت (ع) تا راهاندازی شرکتهای دانشبنیان جامعه از درخشش جوانان برومند ایرانی بهرهمند است.
از اهم وظایف قوای سهگانه بالاخص مجلس و دولت چارهاندیشی برای تحقق مفاد گام دوم انقلاب اسلامی است، گام دوم یک زیر ساخت مستحکم برای تحولات اجتماعی و اقتصادی و علمی و فرهنگی و اخلاقی در جامعه است و در طلیعه دهه پنجم انقلاب اسلامی نویدی برای دستیابی به حیات طیبه در عصر تمدن نوین اسلامی به شمار میآید.
گام دوم هم آسیبشناسی عالمانه از وضع موجود است و هم حرکتی در مسیر گفتمانسازی برای تحکیم آینده انقلاب اسلامی و اعتلای ایران و جهان اسلام و وحدت مسلمین قلمداد میشود و ریشه در حکمت یک رهبر متفکر و موحد دارد و باید سرمشق همه دولتها و حکومتها قرار گیرد. راز ماندگاری و استمرار شکوهمند انقلاب اسلامی در غنای جهانبینی توحیدی و اصالت آرمانها و حضور با عظمت مردم در صحنه و برخورداری از رهبری دانا و توانا و مقرب به درگاه الهی است.
تاکشتی اُمت را سکان به کف نوح است/ بیمی نبود ما را از لطمه طوفانها