به گزارش استناد نیوز، وزارت خزانهداری آمریکا در روزهای اخیر با صدور بیانیهای اعلام کرد مکانیزم جدیدی برای تسهیل صادرات مواد غذایی و دارو و راهی برای تضمین تداوم ارسال کمکهای بشردوستانه به ایران ایجاد کرده است. به گفته وزارت خزانهداری آمریکا، این مکانیزم به جامعه بینالمللی کمک میکند به دادوستد برای حمایت از مردم ایران ادامه دهد؛ بدون آنکه سرمایههای مربوط به آن به دست دولت ایران بیفتد.
بسیاری کارشناسانی که سابقه همکاری با دولتهای مختلف آمریکا در زمینه تحریم ایران را داشتهاند، میگویند این مکانیزم جدید بیش از آنکه در راستای تسهیل مبادلات بشردوستانه صادرات غذا و دارو به ایران باشد، به عنوان مکانیزمی برای جمعآوری اطلاعات برای دولت عمل خواهد کرد تا از این طریق بتواند زمینه را برای اعمال تحریمهای جدیدتر فراهم کند. در همین زمینه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در توئیتی به تاثیر تحریمها بر حوزه غذا و دارو اشاره کرد و نوشت: برخلاف ادعاهای فریبکارانه مقررات جدید ایالات متحده، تروریسم اقتصادی علیه مردم عادی ایران را تشدید میکند.
در توئیت وزیر امور خارجه آمده است: برخلاف ادعاهای فریبکارانه، مقررات جدید ایالات متحده، تروریسم اقتصادی علیه مردم عادی ایران را تشدید میکند؛ پومپئو وزیر امور خارجه آمریکا، پیشتر این توهم را بر زبان آورده است که مردم ایران اگر میخواهند چیزی برای خوردن داشته باشند، باید در برابر ایالات متحده تسلیم شوند. اکنون، وزارت خزانهداری آمریکا، نه فقط غذا، بلکه واردات دارو توسط ما را هدف قرار داده است.
چنانکه وزیر امور خارجه تصریح کرده است؛ اگر چه ادعا می شود غذا و دارو مشمول تحریم نیست، عملا این حوزه تحت تاثیر مستقیم تحریمهای آمریکا و هم پیمانانش قرار دارد؛ نبود تعاملات و مبادلات پولی و بانکی از یک طرف و فشارهای پشت پرده آمریکا بر کشورها و شرکت های طرف تعامل ایران در حوزه غذا و دارو از سوی دیگر موضوعی است که اغلب صاحب نظران و کارشناسان به ویژه در حوزه غذا و بهداشت و درمان به آن اشاره می کنند.
در همین زمینه احمد همتی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: بخش عمده ای از تحریمها در ارتباط با مسائل پولی و بانکی کشور با سیستم های بانکی دنیاست؛ این سیستم بانکی از طریق سوئیفت یا هر عنوان دیگر توسط کشور آمریکا قفل شده و دیگر بخش ها از جمله غذا و دارو را تحت تاثیر قرار داده است.
وی افزود: اگر چه ادعا می شود غذا و دارو در لیست تحریمهای آمریکا نیست، اما مبادلات پولی و بانکی در این بخش مانند سایر بخشها به سختی انجام می شود و همین مساله بر روند تولید دارو در کشور و همچنین واردات مواد لازم برای تولید دارو و تجهیزات پزشکی را دچار مشکل میکند.
نماینده سمنان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر چه ۹۷ درصد نیازهای دارویی کشور در داخل تامین می شود، در بخش تجهیزات و برای تامین مواد اولیه از برخی کشورهای تولید کننده نیازمند تبادلات هستیم، اما آمریکا و هم پیمانانش بر تولید کننده ها و کشورها فشار وارد می کنند که تکنولوژی و مواد اولیه لازم را در اختیار ایران قرار ندهند و از این طریق نیز محدودیت هایی را در حوزه غذا و دارو ایجاد می کنند.
همتی با بیان اینکه محدودیتها و فشارها هم در حوزه دارو و هم تجهیزات پزشکی تحت تاثیر تحریم ها همچنان اعمال میشود، گفت: این اختلال در تعاملات ایران هم به لحاظ مبادلات پولی و بانکی و هم فشار بر کشورهای طرف تعامل ایران از سوی آمریکا ادامه دارد، اما از چند سال پیش تمهیداتی در این زمینه در نظر گرفته شد و راههایی را باز کردیم و نیازهای اساسی کشور برآورده شده و امیدواریم با خودکفایی کمبودهای جزئی را نیز برطرف کنیم.
وی با یادآوری اینکه مواد غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی مشمول تحریمهای آمریکا است، اظهار داشت: این امر بر خلاف حقوق مسلم بینالمللی و حقوق بشر و حقوق بشردوستانه است و این اقدام ذات واقعی دولتمردان آمریکا را نشان میدهد.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان به برخی بیماریهایی که مستقیم از تحریم های دارویی تاثیر می پذیرند، اشاره کرد و افزود: بیماری هایی که نیازمند داروهای تکنولوژی بالاتر هستند، بیشتر تحت تاثیر تحریم ها قرار گرفته اند از جمله؛ دروهای درمان سرطان و شیمیدرمانی و «کموتراپی» همچنین بیماریهای «اتوایمیون»، «تالاسمی»، «هموفیلی»، بیماریهای اسکلتی و عضلانی که هم بیماری آنها مزمن بوده و هم هزینههای تهیه و تامین داروهای آنها بیشتر است؛ تاثیر تحریمها فشار مضاعف برای این دسته از بیمارانی است که به شدت به دارو نیاز دارند.
ادعای آمریکا مبنی بر مسثنی بودن غذا و دارو از لیست تحریم، شارلاتانیسم سیاسی است
محمدحسین قربانی عضو هیات رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم در این باره به خبرنگار سیاسی ایرنا گفت: امروز شاهد بیشترین نوع تحریمها در ابعاد مختلف بر کشور هستیم و بخش غذا و دارو نیز به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر این تحریمها قرار دارد و اگر چه بیش از ۹۰ درصد در حوزه دارو به خودکفایی رسیده ایم، اما عمده مساله ما به نبود ارتباط پولی و بانکی با کشورهایی و شرکتهای برند دنیا در حوزه تولید دارو و مواد اولیه آن است.
وی افزود: تحریمکنندگان ایران ادعا می کنند که غذا و دارو مستثنی از بخش های دیگر هستند، در حالی که این ادعای آنها نوعی شارلاتان سیاسی و فرار به جلو است و در عمل شاهد هستیم که شرکتهای عمده تولید دارو در آلمان، سوئیس، فرانسه، چین، هند و پاکستان تحت فشار آمریکا برای تبادل غذا و دارو قرار دارند.