رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس در پاسخ به اینکه یعنی برخی در این راستا نفوذ کرد اند، گفت: قطعاً همین طور است؛ کشور ژاپن میخواهد یک تویوتا به ما بفروشد میگوید تحریمید اما شرکت جی تی آی را در ایران دارد که دخانیات تولید میکند و بازار ٨٠ میلیونی، زمین و آب و برق و کارگر ارزان هم به آن دادیم.
محمدحسین قربانی در ابتدای برنامه نسل امروز اظهارداشت: در هر ناهنجاری ی اجتماعی اگر با قوه قهریه مبارزه کنیم قطعاً منتج به نتیجه نمیشود؛ سازمانهای بین المللی از جمله سازمان بهداشت جهانی کنوانسیونی دارد که ١٣۴ کشور عضو آن هستند و ما هم یکی از آن کشورها هستیم.
وی گفت: در این کنوانسیون ستادی با حضور ۴ وزیر کشورمان، رییس رسانه ملی، نیروی انتظامی و قوه قضاییه حضور دارند و راهکارهای برطرف کردن یا کنار گذاشتن و مبارزه با مصرف در آن تعریف شده است که بهترین راه مبارزه به ویژه برای نسل جوان آگاهی دادن نسبت به مضرات سیگار در حوزه سلامت است.
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به این اقدامات فکر میکنید مصرف سیگار در جامعه کمتر شده، گفت: خیر، تا امروز در مصرف سیگار نتوانستیم سیر نزولی داشته باشیم بلکه این منحنی به سمت بالاست؛ باید شفاف صحبت کرد مصرف دخانیات در افراد زیر ١٨ سال، دانش آموزان و دانشجویان و بانوان شیوع یافته و متاسفانه حداقل از سال ٨۵ و ٨۶ که فعالیت معاهده در ایران رسمیت یافت سیر نزولی نداشتهایم.
وی با بیان اینکه این معاهده توسط مجلس تصویب و توسط رییس جمهور وقت ابلاغ شد افزود: براساس آن باید کشت جایگزین توتون به کشاورز معرفی و حتی سوبسید داده میشد دولت اینجا کم کاری کرده؛ مالیات بر سیگار را باید سالی ١٠ درصد افزایش دهیم؛ اما متاسفانه امروز این موضوع به صورت یک عامل رانت در بسیاری از حوزههای تصمیم گیری کشور نفوذ کرده است.
وی تصریح کرد: امروز کشورهای موفق دنیا و حتی حاشیه ما که مصرف دخانیات را کاهش دادند بهترین عامل را مالیات آن هم مالیات بر خورده فروشی میدانند؛ کسی که سیگار مصرف میکند باید هزینه از جیب خودش بدهد نه از جیب بیت المال؛ البته این آمار هم مهم است که از هر ۴ مرگ قلبی ٣ نفر به علت مصرف دخانیات بوده است.
قربانی در پاسخ به این سوال که چرا نسل امروزیها سراغ سیگار رفتند، گفت: این امر فقط مختص کشور ما نیست بلکه همه کشورهای دنیا با این ناهنجاری مواجهند؛ شعار رییس جمهور اسبق فرانسه برای رای آوری این بود با بالابردن مالیات مصرف دخانیات را پایین بیاورد؛ برخی تصور میکنند برای تکمیل شخصیت اجتماعی سیگار مصرف کنند درحالی که جامعه به دردست داشتن سیگار توسط یک نوجوان نگاه منفی دارد یا اینکه یک تفریح به شمار رود که از نظر جامعه شناختی این موضوع رد شده است.
وی ادامه داد: بنده با توجه به اینکه پزشک هستم به جوان سیگاری گفتم لذت میبری از کشیدن سیگار گفت نه ولی نمیتوانم کنار بگذارم و همان جا این مثال را زدم که فردی شدیداً درگیر مرفین بود نزد پزشکی رفت و گفت میخواهم ترک کنم پزشک دارویی نوشت و گفت دارو ارزان اما کمیاب است فرد هر داروخانهای رفت آن را پیدا نکرد وقتی پرسید که این چه دارویی است گفتند «اراده» و جوان گفت یعنی من اراده ندارم؟ همانجا تصمیم گرفت کنار بگذارد.
وی با بیان اینکه سیگار شخصیت اجتماعی و تفریح به دنبال ندارد اگر هم باشد کاذب است، گفت: برای جایگزین آن هم کنوانسیون اشاره کرده؛ تفریح یک اراده ملی است و نظام، چه مجلس دولت و قوه قضاییه باید گام بردارند نه اینکه فقط بگوییم مجلس چه کار کرده البته که در حد خود اقداماتی داشته است.
وی در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی انجام داده آید و میخواهید انجام دهید، گفت: بهترین راهکار در همین معاهده است عدم ارائه سیگار و دخانیات از جمله قلیان به افراد زیر ١٨ سال؛ در دنیا هم همین اجرا میشود و شما فرد زیر ١٨ سال حتی در ترکیه یا امارات یا کشورهای حاشیهای ما نمیبینید که دخانیات مصرف کند؛ بنده برای شرکت در جلسه همین کنوانسیون به مصر رفتم و در مصر که اوج مصرف دخانیات است برای افراد زیر ١٨ سال دخانیات ارائه نمیشود اما در ایران هست چون هنوز قوانین اجرا نمیشود.
وی در پاسخ به این سوال که وقتی قوانین هست چرا اجرا نمیشود و چرا مجلس به اجرای قوانین نظارت نمیکند، اظهارداشت: بر اساس این قانون هیچ دکهای نباید سیگار بفروشد و اگر میفروشد بر اساس نظم نوین باید باشد؛ فروش سیگار در بقالیها و دکهها ممنوع است و در صورت فروش باید صندوقی برای پرداخت مالیات هم داشته باشد.
وی افزود: مصرف دخانیات در اماکن عمومی ممنوعیت دارد الان طرحی در مجلس هست که برای کار کارشناسی دو هفته است عقب انداختهایم که استفساریه آمد آیا قهوه خانه جزو اماکن عمومی هست یا نه؟ بنده معتقدم جزو اماکن عمومی است، قانون به صراحت میگوید مصرف دخانیات و قلیان در اماکن عمومی ممنوع است.
وی گفت: امروز در تهران، شمال و یا هر جای کشور برای صرف صبحانه با چای که بروید بیشتر از کسی که قلیان میکشد فردی که نمیکشد متضرر خواهد شد. مصرف دخانیات تفریح نیست و باید فضای شاد، آرامش، تفریح و کسب و کار جایگزین آن شود.
رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس در پاسخ به این سوال که در استان خودتان مازندران منابع طبیعی هست چرا جایگزین نمیشود، گفت: ضریب اشتغال در مازندران و گیلان پایینتر از تهران است یعنی بیکاری در این دو استان بیش از تهران است؛ محور توسعه کشاورزی است که فصلی است و کشاورزان خرده مالک هستند جوان روستایی تفریحش همان فضای سبز است و نبود اشتغال خود یکی از معضلات است.
قربانی در پاسخ به اینکه یعنی نبود اشتغال به مصرف سیگار کمک میکند، گفت: خیلی کمک میکند هدایت به سمت ورزش، کسب و کار و اشتغال از مولفههای مهمی است که در این کنوانسیون هم آمده است.
قربانی در پاسخ به این سوال که جلوی قاچاق را چه کسی باید بگیرد، افزود: یک اراده ملی باید باشد باید دولت پای کار بیاید بستن مرزها کار سختی نیست؛ امروز منفذی در بسیاری از مراکز تصمیم گیری و تصمیم سازی در مجلس و دولت همین مافیای دخانیات حضور دارد.
وی در پاسخ به اینکه یعنی برخی در این راستا نفوذ کرد اند، گفت: قطعاً همین طور است؛ کشور ژاپن میخواهد یک تویوتا به ما بفروشد میگوید تحریمید اما شرکت جی تی آی را در ایران دارد که دخانیات تولید میکند و بازار ٨٠ میلیونی، زمین و آب و برق و کارگر ارزان هم به آن دادیم.
قربانی در پاسخ به این سوال که مقصر کیست، گفت: اگر دنبال مقصر بگردیم خیلی حرف هست؛ مقصر مجلس، دولت و حاکمیت است و هر کس در جای خود باید کارش را انجام دهد.
وی در پاسخ به این سوال که شما در مجلس چقدر دولت را پای میز سوال کشاندهاید، الان متولی این امر در دولت کیست؟ اضافه کرد: ما یک قانون شفاف مبارزه با دخانیات داریم؛ متولی وزارت صنعت است البته بنده بسیاری ضعفها را در حوزه بهداشت میبینم چون دبیرخانه این کنوانسیون در وزارت بهداشت است.
رئیس فراکسیون مبارزه با دخانیات مجلس در پاسخ به این سوال که مجلس مقتدر میتواند بالای اینها بایستد آیا این قابلیت در مجلس هست؟ گفت: امروز یک دست صدا ندارد آقای رسولی شما تا حدودی در مجلس بودید بعضی از اوضاع را میشناسید بگویید همه اراده مجلس برای اجرای این قانون، نمیشود یا اگر هم بگوییم همه اراده دولت برای این کار باز هم نمیشود؛ قاچاق ارز، مواد مخدر ما ۴٠ سال است با قاچاق مواد مخدر مبارزه میکنیم آیا در کشور کم شد؟ چقدر شهید دادهایم؟
وی در پاسخ به اینکه بالاخره باید مبارزه کنیم، گفت: میخواهیم این مبارزه جایی نتیجه بدهد من روزی در مجلس گفتم چرا ما باید هزینه اروپاییها را بدهیم ترانزیت را آزاد کنیم خودشان بپردازند ما هزینه سنگین میپردازیم چقدر نیروی انسانی ما شهید شدند چندین میلیون دلار هزینه میکنیم ولی امروز آمار باز مسیر صعودی نشان میدهد و در برخی نقاط کشور و همین تهران و شمال دستیابی به مواد مخدر راحت تر از دستیابی به نان سنگک است.
قربانی با بیان اینکه در بسیاری موارد قانون داریم اما اراده را برای مبارزه با بسیاری از ناهنجاریها را نتوانستیم داشته باشیم، گفت: روزانه باید ١٢ دقیقه از برنامههای صدا و سیما برای مبارزه با دخانیات هزینه شود که باید بوسیله مالیات منابعش تامین شود.
وی در خصوص تفاوت بین زن و مرد در سیگار کشیدن گفت: با توجه به حیایی که در بین بانوان ایرانی هست و مشغلههایی مثل بچه و خانواده، ٣ برابر خانمها آقایان سیگار مصرف میکنند.
وی در پاسخ به این سوال که البته در خیابان نمود بیشتری میببنیم، گفت: این آمارها سیر صعودی دارد اما به نسبت آقایان با توجه به فرهنگ حاکم کمتر است.
قربانی خطاب به نسل امروزیها گفت: سیگار آثار نازیبایی بر دهان و دندان و لثه بر جای میگذارد؛ بنده از هر فردی پرسیدم چه لذتی میبری از سیگار کشیدن حتی یک نفر نگفت لذت میبرد و این را باید به جوانان گفت.
وی درباره آخرین وضعیت سیگار و دخانیات هم در مجلس افزود: باورم این است باید تجربیات دنیا را در کشورمان لحاظ کنیم که چگونه مصرف دخانیات را پایین آوردند؛ باید علاوه بر کار فرهنگی در چهارچوب همین قانون بیش برویم که در این صورت طی ۵ تا ١٠ سال آینده به صورت قابل توجهی مصرف دخانیات در کشور کم خواهد شد.