سیل و طغیان رودخانهها در هفتههای گذشته که منجر به بروز خسارتهای فراوان به مناطق مسکونی، مزارع و مراکز صنعتی در شمال و جنوب کشور شد، اگرچه اتفاقی تلخ و باعث گرفتاری بخشی از شریفترین مردمان کشورمان شد اما جلوهای از همدلی و کمک بی دریغ نیروهای مسلح، نیروهای مردمی و اقشار مختلف جامعه گردید که این موضوع در آینده نیز برکات زیادی برای کشور خواهد داشت.
سوای ناهماهنگیها و بعضاً کمبود امکانات دستگاههای اجرایی متولی این نوع حوادث که توسط نیروهای مسلح و مردم جبران شد، اما همچنان یک موضوع، مورد توجه رسانهها و افکار عمومی قرار دارد و آنهم امکان یا عدم امکان پیش بینی وقوع این سیلاب بزرگ در کشور بود.
این ماجرا از آنجا حساستر و مهمتر جلوه کرد که محمد دهقان نماینده با سابقه و نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس در نامه روزهای اخیر خود به رؤسای جمهور و مجلس تاکید کرد: " خطر وقوع سیل اوایل بهمن سال ۹۷ توسط مقامات امنیتی به صورت کتبی به مقامات ارشد دولتی از جمله وزارت نیرو هشدار داده شده بود"، اما اقدامی برای جلوگیری از بروز سیل از سوی این مقامات انجام نشد. طبیعتاً دستیابی به مکاتبات مقامات امنیتی برای رسانهها ممکن نبوده و حتی در صورت یافتن آن نیز، اصولاً طبقه بندی داشته و قابل انتشار نخواهند بود اما برخی کدها و اشارات مد نظر مسئولان کابینه در سال گذشته، می تواند به شفاف سازی این موضوع مهم کند.
به عنوان مثال، رضا اردکانیان وزیر نیرو در حاشیه جلسه روز چهارشنبه مورخ ۱۰ بهمن سال ۱۳۹۷ هیأت دولت، در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود: میزان بارش در خوزستان پنج برابر سال گذشته است و از هفتههای پیش، برای تسکین سیلابهایی که وارد مخازن سدهای بزرگ میشود، برنامهریزی صورت میگیرد. به گفته وی، بنا بر تاکید رئیس جمهور، وزارت نیرو موظف است سال آینده را در مورد آب و برق بر اساس میزان بارشهای سال قبل پیشبینی کند و برنامهریزی ها بر این اساس انجام شود.
بر این اساس به نظر می رسد وزیر نیرو در زمان این مصاحبه، از شرایط هفتههای آینده -حداقل در استان خوزستان- مطلع بوده اما برخی سخنان وی همچون پیش بینی شرایط سال ۹۸، همچون سال ۹۷، در تناقض با فرضیه مذکور است. در عین حال، بررسی بخش مدیریت بحران وب سایت استانداری خوزستان نشان می دهد از تاریخ ۸ اسفندماه سال گذشته تا ۳ فروردین ماه، هیچ خبر یا گزارش دیده نمی شود که چنین سکوت و عدم اطلاع رسانی قابل تأمل است.
فاصله زمانی انتشار آخرین خبر در سال ۹۷ و اولین خبر در سال ۹۸ مشخص است
در بخش مدیریت بحران استانداری لرستان و گلستان نیز وضع شبیه به همین منوال است که در تصاویر فوق قابل مشاهده است.
دستورات مهم دولتیها که دیده و شنیده نشد
اما بررسیهای خبرنگار مشرق در خصوص میزان اطلاع و برنامه دولت برای مقابله با سیل در مناطقی چون خوزستان، خبر از درج مصوبات مهم در تاریخ ۲۹ بهمن ماه ذیل سی و هفتمین جلسه شورای عالی آب می دهد. طبق این مصوبه که محل تشکیل آن، دفتر معاون اول رئیس جمهور یعنی اسحاق جهانگیری اعلام شده، رسماً از وزارت نیرو خواسته شده در خصوص احتمال بروز سیلاب، سناریوهای "واقع بینانه و بدبینانه" در نظر گرفته شود و برنامههای لازم را ارائه کنند.
استاندازی خوزستان نیز موظف شده در امر مدیریت سیلاب، اقدامات و تمهیدات ضروری را برای مواجهه با این شرایط با همکاری وزارت نیرو پیش بینی کند. بخش جالب دیگر این مصوبه شورای عالی، دستور به وزارت نفت برای پر کردن مخازن هورالعظیم است که از زنگنه خواسته شده ظرف ۱ هفته، برنامه خود برای تحقق این موضوع را ارائه کند. وزارت نیرو نیز مکلف است ظرف فقط ۱ روز، الزام ورود آب به تمامی مخازن هورالعظیم را به وزارت نفت و مرزبانی ناجا ابلاغ کند.
به نظر می رسد موضوع سیل در خوزستان و حجم ورود آب آنقدر به صورت تفصیلی و دقیق در جلسه اواخر بهمن سال گذشته، مورد توجه مسئولان دولتی بوده که در بخش پایانی از وزارت نیرو خواسته شده موضوع پایداری سد کرخه را با دریافت گزارشها و توضیحات فنی، مورد بررسی قرار دهد.
منبع:مشرق