آیتالله سیدمحمود هاشمی شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از تحمل یک دوره سخت بیماری دعوت حق را لبیک گفت.
در پی ارتحال آیت الله هاشمی شاهرودی، بیت ایشان اطلاعیه ای به شرح زیر صادر کرد:
بسم الله الرحمن الرحیم
انا لله و انا الیه راجعون
روح ملکوتی عالم ربانی و مجاهد و مرجع عالی مقام، حضرت آیت الله العظمی حاج سید محمود هاشمی شاهرودی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از طی دوره ای از کسالت و بیماری به لقاء الله پیوست.
ضمن عرض تسلیت این ضایعه دردناک به محضر حضرت ولی عصر ارواحناه فداه، مقام معظم رهبری ( دام ظله)، مراجع عظام تقلید، عموم مومنان و ملت شریف ایران به استحضار می رساند ، مراسم تشییع و بزرگداشت ایشان متعاقبا اعلام خواهد شد.
آیتالله سید محمود هاشمى شاهرودى در سال 1327 هجرى شمسى در شهر نجف و در خانوادهای مذهبى و از سادات منسوب به امام حسین(ع) چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم آیتالله سیدعلى حسینى شاهرودى، از شاگردان برجسته مرحوم آیة الله العظمی خویی (ره) بود که بحث های اصول و فقه استاد خود را به رشته تحریر درآورد.
آیتالله هاشمیشاهرودی شاگرد آیتالله سیدمحمدباقر صدر، متفکر اسلامی و رهبری مذهبی- سیاسی دهه 50 در نجف بود. هاشمیشاهرودی نیز اصول و فقه را با او شناخت و مریدوار در جلسات درس او حاضر میشد. او از همان ابتدای پایان دروس مقدمات و سطح به «مسجد شیخطوسی» رفت و در حلقه شاگردان صدر قرار گرفت.
از دیگر استادان آیتالله هاشمى شاهرودى، حضرت امام خمینى(ره) و حضرت آیت الله العظمى خویى(ره) را می توان نام برد، وی سالها در محضر ایشان به تحکیم مبانى اجتهادى خود مى پرداخت.
آیتالله هاشمى شاهرودى در طول زندگی خود فعالیتهاى بسیارى را در زمینههاى علمى و فرهنگى به انجام رساند. در یکى از دیدارهاى اعضای مجلس اعلاى عراق، امام خمینی(ره) با توجه به شناخت خود، از ایشان میخواهد که تدریس در حوزه علمیه قم را بر هر کارى ترجیح دهد و به تربیت طلاب مستعد در زمینههاى علمى و اخلاقى بپردازد. ایشان نیز با ورود به ایران ـ در فروردین 1358 ـ به تدریس درس خارج فقه و اصول مىپردازد و طلاب بسیارى از محضر ایشان بهرهمند شدند.
آیتالله هاشمى شاهرودى ریاست دو کنگره مهم نقش زمان و مکان در اندیشه امام خمینی(ره) و نخستین کنگره دایرة المعارف فقه اسلامى را بر عهده داشت که هر دو کنگره با استقبال بزرگان و فضلاء حوزه و دانشگاه و اندیشمندان خارجى و داخلى مواجه شد و از مسوولیتهای دیگر وی ریاست مؤسسه دایرةالمعارف فقه اسلامى بود که با حکم مقام معظم رهبرى منصوب شد.
آیتالله هاشمى شاهرودى در سالهاى تحصیل و تدریس، فعالیتهاى سیاسى بسیارى را داشت. در پى یورش مزدوران رژیم صدام به علما و اندیشمندان در سال 1974 میلادى، به زندان افتاد و شکنجههاى فراوان بدنى و روحى را به جان خرید. او در پى تظاهرات مردم عراق پس از پیروزى انقلاب اسلامى ایران به رهبرى امام(ره)، بویژه در نجف، و در گرامیداشت این پیروزى، تحت پیگرد رژیم بعث قرار گرفت و به سفارش شهید صدر(ره) به وطن خود بازگشت تا وکالت عام شهید صدر و نمایندگى او را نزد امام خمینى(ره) بر عهده گیرد.
او با ورود به ایران به خدمت امام خمینى(ره) مشرف شد و با موافقت ایشان، رابط امام(ره) و شهید صدر(ره) شد و پیامهاى علمى نجف را به سمع امام(ره) مىرساند. او با دستور آیتالله العظمی خامنه اى که در آن زمان با حکم امام(ره) مسؤولیت نهضتهاى اسلامى را بر عهده داشت، تشکیلاتِ جامعه روحانیت مبارز و مجلس اعلى عراق را به راه انداخت و آن را مدیریت و سازماندهى کرد.
او که به دستور امام(ره) تدریس و بررسى مسائل فقهى، بویژه احیاى فقه حکومتى استوار بر ادله استنباط جواهرى را بر عهده داشت، در طول سالیان انقلاب از هیچ کوششى در جهت اعتلای انقلاب اسلامی ایران، دریغ نورزید.
آیت الله العظمی هاشمى شاهرودى سالها از اعضاى فقهاى شوراى نگهبان بود و در این نهاد مقدس به خدمت اشتغال داشت تا اینکه با حکم مقام معظم رهبرى به ریاست قوه قضائیه منصوب شد.
همچنین عضویت در هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و ریاست هیئت عالی حل اختلاف وتنظیم روابط قوای سه گانه از دیگر مسوولیتهای آیتالله هاشمیشاهرودی است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکمی درتاریخ ۲۳ مرداد ۱۳۹۶ ترکیب جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام را برای یک دوره پنجساله دیگر معرفی کردند. بر اساس این حکم آیت الله هاشمی شاهرودی بعنوان رئیس دور جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام معرفی شد. با این حال به علت بیماری و کهولت سن از اواسط تابستان97نتوانست در جلسات این مجمع حضور یابد.
این عالم مجاهد پس از تحمل ماهها بیماری، روز سوم دیماه97 و در سن70سالگی به لقاءالله پیوست.