فاطمه بیات، طی دو سال اخیر قیمت گوشت قرمز به عنوان یکی از کالاهای اساسی همواره روند رو به افزایش داشته است.
با وجود آن که وزارت جهاد کشاورزی و شرکت پشتیبانی امور دام واردات گوشت تازه را از سال گذشته در کنار گوشت منجمد در دستور کار قرار داد، اما ظاهرا مقاومت و چسبندگی قیمت این کالا بیشتر از آن است که حتی مسکن واردات هم بر قیمتش اثری بگذارد.
با وجود آنکه طبق اعلام حسن رکنی معاون سابق امور دام وزارت جهاد کشاورزی تنها سالانه 80 هزار تن گوشت قرمز یعنی چیزی معادل یک دهم مصرف کشور از طریق واردات تأمین می شود، اما معلوم نیست که یک سر ماجرا در دست چه کسانی است که حتی واردات هم سبب کاهش قیمت نشده و قیمت گوشت قرمز همچنان اصرار به ماندن در مرز 50 هزار تومان در هر کیلو را دارد.
از طرف دیگر قیمت وارداتی هر کیلوگرم گوشت گوساله منجمد 4.4 دلار برآورد شده که با در نظر گرفتن نرخ دلار قیمت هر کیلوگرم گوشت وارداتی باید زیر 20 هزار تومان شود، نکته ای که اسکندری وزیر اسبق جهاد کشاورزی هم هفته گذشته به آن اشاره کرد، اما سؤال اینجاست که چرا این محصول در کف قیمت پایه 33 هزار تومان محاسبه میشود و گوشت قرمز داخلی نیز به راحتی تا مرز 50 هزار تومان به فروش میرسد و آب از آب تکان نمیخورد.
نمونه آن در کالاهای اساسی، تخممرغ و برنج است که به دلیل کمبود و با واردات مقطعی به سرعت قیمت آن به حالت تعادلی بازگشت، اما گوشت قرمز از این رویه تبعیت نمیکند. بسیاری معتقدند منافع واردکنندگان سبب پایین نیامدن قیمت گوشت شده و برخی دیگر میگویند دلالان داخلی که این روزها به دلیل پایین آمدن نرخ سود بانکی پول هایشان را در این حوزه آوردهاند سبب کاهش نیافتن قیمت شدهاند. البته صادرات دام زنده هم بهانه دیگری براین ادعاست.
کار بدانجا رسیده که محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به آنهایی که عنوان میکنند مافیای واردات گوشت در وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته گفته است که ثبت سفارش واردات همه کالاها از جمله گوشت از طریق سازمان توسعه تجارت انجام میگیرد و چنین چیزی صحت ندارد.
و اما منصور پوریان رئیس شورای عالی صادرکنندگان دام زنده در مورد علت افزایش قیمت گوشت قرمز که برخی آن را با صادرات دام زنده بیربط نمیدانند، گفت:این گونه هم نیست که به راحتی بتوانیم دام زنده صادر کنیم، چرا که دولت به صورت مشروط اجازه صادرات داده، یعنی به ازای هر میزان واردات، اجازه صادرات داده است، در صورتی که صادرات دام زنده به این راحتیها هم نیست.
وی افزود: سیستم خردهفروشی و توزیع به خاطر گرانیهای بیدلیل کار خود را توجیه میکند و یکی از دلایل را کمبود عرضه دام و صادرات آن میداند، در صورتی که آقایان از دامداران تقاضای بره دو سه ماهه شیری برای کشتار را میکنند و دامدار هم ترجیح میدهد، بره را پرواربندی کرده و با وزن 30 تا 40 کیلوگرم روانه کشتارگاه کند که این برهها چندان مشتری ندارد و ترجیح میدهد آن را به بازار عمان و قطر صادر کند.
پوریان در مورد مراحل قرنطینهای و مجوزهای دامپزشکی برای صادرات هم گفت: پس از چهارده روز از واردات گوشت قرمز، درخواستهای مجوز صادرات آغاز میشود که باید دام طبق نظر سازمان دامپزشکی چهار روز را برای مراحل قرنطینه طی کند و پس از تأیید سلامت با یکسری اسناد و اوراق مورد نیاز از طریق بندر صادر میشود.
وی به این نکته هم اشاره کرد که در بازار پایتخت توقع دارند لاشههای 6ـ7 کیلویی بره عرضه شود، در صورتی که لاشههای پروارشده وزنی بین 20 تا 25 کیلو دارند و لاشههای وارداتی هم 15 کیلو به بالاست و کشورهای خارجی هم به دلیل صرفه اقتصادی، اجازه کشتار برههای با وزن زیر این رقم را نمیدهند.