به گزارش استناد نیوز، سخنگوی سازمان تعزیرات در نشست خبری هفته گذشته این سازمان به پروندههای تخلف در حوزه کاغذ دولتی اشاره و از تشکیل 20 پرونده در سراسر کشور مرتبط با فساد کاغذ دولتی خبر داد. سید یاسر رایگانی با اعلام این خبر افزود: از میان این 20 پرونده، برای هفت پرونده محکومیت صادر شده است، سه پرونده حکم برائت گرفته و دو پرونده نیز به مراجع ذیصلاح ارسال شده که در اختیار دادستانی به ویژه داستانی تهران قرار گرفته است. متأسفانه بخشی از متولیان کاغذ خصوصاً در حوزه مطبوعات با جعل سربرگ بین 30 تا 40 نشریه در تهران و دریافت کاغذ این نشریات با نرخ ارز دولتی و جعل مهر این نشریات، بخش زیادی از کاغذ دولتی را به نرخ دولتی دریافت کرده و به نرخ آزاد در بازار توزیع کردهاند که این موضوع در شعب استان تهران در دست بررسی است.
زمانی که تکههای پازل فساد کاغذ را در کنار هم قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که فساد در حوزه کاغذ دولتی همانطور که از ابتدای ورود کاغذ به فهرست کالاهای اساسی مشمول ارز دولتی انتظار میرفت، هر روز ابعاد تازهتری به خود میگیرد، اگر در ابتدای اختصاص ارز، واردکنندگان خیالی اقدام به دریافت ارز کردند و اساساً کاغذی وارد کشور نکردند، یا انبارهای اختکار کاغذ یکی پس از دیگری سر بر آوردند، امروز با بهروز شدن سیستمهای نظارتی روند سوء استفاده از ارز کاغذ نیز شکل پیچیدهتری به خود گرفته است.
به نظر میرسد، عده ای از واردکنندگان به هر شیوه ممکن سعی در استفاده از وضعیت گل آلود کاغذ در برهه کنونی دارند. حتی واردکنندگانی که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای واردات کاغذ تعهدنامه امضا میکنند نیز به دنبال سود بیشتر هستند. خبرگزاری تسنیم پیشتر در گزارشی با عنوان «واردکنندگانی که قانون را دور میزنند» به این موضوع که واردکنندگان قیمت کاغذ خریداری شده را 100 تا 200 دلار بالاتر از قیمت واقعی درج میکنند، اشاره کرده است.
موضوعی که بنا به گفته یکی از واردکنندگان کاغذ، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از آن بیاطلاع نیست، اما چون سود واردات کاغذ با ارز دولتی اندک است و واردکنندگان در شرایط فعلی کمتر متمایل به همکاری با وزارت ارشاد هستند، برای ساماندهی وضعیت کاغذ بر آن چشمپوشی میکند.
به هر روی فساد در حوزه کاغذ امروز تبدیل به منشوری شده است که هر روز بعد تازهای از آن خودنمایی میکند. در تازهترین اقدام که البته چندی است پس از سوء استفاده بسیار جلوی آن گرفته شده است، واردکنندگان روند دریافت ارز دولتی برای واردات کاغذ دولتی را طی کرده و زمانی که کاغذ به گمرک میرسد، از دریافت ارز دولتی انصراف میدهند و اعلام میکنند که خواستار دریافت ارز آزاد هستند. از آن جایی که بانک مرکزی ارز آزاد را ارزانتر از نرخ بازار و حدود 9 هزار تومان( حدود دو ماه پیش) با آنها محاسبه میکند، سود بیشتری نصیب واردکننده میشود.
بنا به گفته یکی از واردکنندگان کاغذ دولتی، بانک مرکزی اگرچه دیر ولی اکنون با امضا تعهدنامه عدم انصراف مقابل این سوء استفاده ایستاده است، اما در ماههای گذشته بسیاری از واردکنندگان کاغذ توانستند با استفاده از این اقدام سود بسیاری به جیب بزنند.
مورد دیگری از فساد در حوزه کاغذ تازهترین اقدام واردکنندگان است، امروز که قیمت کاغذ در بازار آزاد به پایینترین قیمت خود در چند ماه گذشته رسیده است، بسیاری از واردکنندگان اقدام به ترخیص کالاها از گمرک یا واردات محمولههای تازه خود نمیکنند تا بتوانند بعداً در شرایط کمبود کاغذ قیمت را افزایش دهند.